Als je het Licht niet vrij laat, dan zie je het donker niet achter je

Het is één van de vele ‘oneliners’ die ik ’s nachts neerkrabbel in een schriftje.

Inmiddels 10 jaar geleden legde ik voor het eerst een schriftje op mijn nachtkastje en in de loop der jaren zijn er heel wat schriften volgeschreven. Met dromen, boodschappen, heldere inzichten.

Onlangs bracht ik alle opmerkelijke boodschappen in kaart, het werd een document van 30 pagina’s. Beetje bij beetje mogen de inzichten nu de wereld in. Om de lezer uit te nodigen te filosoferen over de betekenis ervan.

Deze quote vind ik zelf één van de mooiere. Ik denk er veel over na. Licht en donker samen maakt een geheel. Het één kan niet zonder het ander. Als energiewerker heb ik dan ook diep respect voor zowel het Licht als het donker. En wat is donker? In het donker leeft trauma, onzuiver handelen, onze onbewuste delen, schaduw, ziekte. We neigen weg te willen lopen van donker, maar donker wil juist gezien worden, beLicht worden.

Terug naar de tekst;

‘𝗔𝗹𝘀 𝗷𝗲 𝗵𝗲𝘁 𝗟𝗶𝗰𝗵𝘁 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗹𝗮𝗮𝘁, 𝗱𝗮𝗻 𝘇𝗶𝗲 𝗷𝗲 𝗵𝗲𝘁 𝗱𝗼𝗻𝗸𝗲𝗿 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗷𝗲’

De dingen die ik opmerkelijk vind aan deze quote zijn de volgende:

𝗘𝗿 𝘄𝗼𝗿𝗱𝘁 𝗴𝗲𝘀𝗽𝗿𝗼𝗸𝗲𝗻 𝗼𝘃𝗲𝗿 ‘𝗵𝗲𝘁’ 𝗟𝗶𝗰𝗵𝘁, niet over ‘je’ Licht. Dat maakt duidelijk dat Licht iets Universeels is. Het is niet iets van jou of van mij, niet iets persoonlijks, maar iets dat van ons allemaal is.

𝗗𝗮𝗻 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 ‘𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗹𝗮𝘁𝗲𝗻’; vaak hebben we het over het ‘toe laten’ van iets. Het toelaten van emoties bijvoorbeeld, of het toe laten van de liefde. In deze quote wordt gesproken over ‘vrij laten’. Dat maakt duidelijk dat het Licht al ín ons leeft. Het is niet iets dat we buiten ons hoeven te zoeken. We hoeven het alleen maar vrij te laten, ruimte te geven, toe te staan om er volledig te zijn.

𝗘𝗻 𝗱𝗮𝗻 ‘𝗵𝗲𝘁 𝗱𝗼𝗻𝗸𝗲𝗿’; donker is iets dat vanzelf zichtbaar wordt, wanneer het Licht schijnt. Denk maar aan wanneer de zon schijnt; licht werpt dan een schaduw op een ondergrond of achtergrond.

𝗘𝗻 𝘁𝗼𝘁 𝘀𝗹𝗼𝘁 ‘𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗷𝗲’, waarmee ik de hele quote gelijk samenvat; achter ons leven de delen die we niet kunnen zien, letterlijk zelfs. Wanneer we ons Licht vrij laten, schijnt dit vanzelf op de donkere stukken. De donkere stukken lossen op en worden daarmee verleden tijd. Verleden tijd ligt achter ons, in herinnering van wat er eens was. Wanneer we het Licht níet vrij laten, krijgen we dus geen zicht op onze onbewuste delen, onze trauma’s. Het zijn echter díe delen, die voor een groot deel ons gedrag bepalen. En zolang het ons gedrag bepaalt, behoort het tot het heden en nog niet tot het verleden. Dan zien we het donker dus nog niet achter ons.

Interpretatie

𝗧𝗼𝘁 𝘇𝗼𝘃𝗲𝗿 𝗺𝗶𝗷𝗻 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗽𝗿𝗲𝘁𝗮𝘁𝗶𝗲 van deze quote. Voor nu tenminste, want inzichten zijn m.i. niets anders dan ‘work in progress’.

Ik ben heel erg benieuwd wat jij, als lezer, eruit haalt, welke associaties jij erbij hebt. Ik hoor het graag!

En kan ik je als energiewerker helpen om jouw eigen donkere delen te beLichten? Voel je dan welkom om een afspraak te maken.